میزبانی از سران 6 کشور
رئیسجمهور و نخستوزیر عراق، سلطان عمان، رهبر ملی ترکمنستان، رئیسان جمهور ازبکستان و کوبا و رهبران فلسطین، سرانی بودند که رئیس دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۲ از آنها میزبانی کرد.
در سال گذشته، سید ابراهیم رئیسی مقامات زیادی را میزبانی کرد، از جمله دبیران کل اوپک، کنفرانس سیکا و وزرای خارجه، و رئیسان مجلس کشورهای مختلف. اما مهمترین مهمانان او شامل سران کشورهای عراق، عمان، ترکمنستان، ازبکستان، کوبا، و فلسطین بودند.
مهمترین مهمان او در سال ۱۴۰۲ عبداللطیف رشید، رئیسجمهور عراق بود. او در ۹ اردیبهشت به تهران آمد و در مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد توسط رئیس جمهوری اسلامی ایران استقبال شد. پس از آن، نشست هیئتهای عالیرتبه ایران و عراق برگزار شد. در این نشست، رئیسی بیان کرد که ارتقای مناسبات ایران و عراق مطلبی خوشایند برای دو کشور است و با توجه به منافع مشترک، تعاملات خواهند گسترش یافت.
پس از این، هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان، به تهران سفر کرد و پس از استقبال رسمی، با رئیسی دیدار کرد و در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و عمان، چندین سند همکاری در حوزههای اقتصادی، سرمایهگذاری، و مناطق آزاد به امضا رسید.
در ادامه، قربانقلی بردی محمداف، رهبر ملی ترکمنستان، به تهران سفر کرد و در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و ترکمنستان، به موضوع کمآبی و همکاریهای سازنده برای مدیریت آبهای مشترک پرداخت.
“محمداف قربانقلی، رهبر ملی ترکمنستان، در جلسهای همکاریهای مشترک در زمینههای انرژی، حمل و نقل، ترانزیت، گمرکی، تبادل برق، تجاری، اقتصادی، صنعتی، پزشکی، بهداشت، و کشاورزی را بین دو کشور برشمرد. وی تاکید کرد که همکاری در ساخت سد دوستی نمونهای از همکاریهای منطقهای است که باید تقویت شود.
در سفر جاری، مقامات ایران و ترکمنستان پنج سند همکاری در زمینههای تبادل برق، دیپلماسی، گمرک، و همکاریهای دانشگاهی را امضا کردند. در نشست مطبوعاتی مشترک، اسناد همکاری به عنوان نماینده اراده دو کشور برای گسترش روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، و تمدنی تاکید شد.
رئیس قوه مجریه هم اهمیت اسناد همکاری امضا شده را در توسعه روابط دوجانبه تأکید کرد و بیان کرد که توانایی ارتقای روابط بین ایران و ترکمنستان بیشتر از وضعیت کنونی است.
همچنین، “شوکت میرضیایف”، رئیس جمهور ازبکستان، در سفر خود اهمیت همکاری در زمینههای اقتصادی، تجاری، انرژی، حمل و نقل، ارتباطات، کشاورزی، محیط زیست، و فرهنگ را بیان کرد و بر امید تحرک بیشتر در همکاریها و گسترش روابط دوجانبه تأکید کرد.
در طول سفر، رؤسای جمهور ایران و ازبکستان از نمایشگاه توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان ایرانی در تهران بازدید کردند.
در دیدار با “زیاد نخاله”، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین، رئیس قوه مجریه بیان کرد که حمایت از مقاومت فلسطین نقضی از حق استوار است. نخاله هم از حمایتهای مداوم ایران تقدیر کرد و اظهار کرد که ایران نقش مهمی در تعاملات منطقهای و بینالمللی دارد و توانستهاست تحریمهای آمریکا را دور بزند.”
در روز سیزدهم تیرماه، «اسماعیل هنیه» به همراه جمعی از اعضای برجسته دفتر سیاسی حماس به تهران سفر کردند و با رئیس دولت سیزدهم دیدار و مذاکره کردند. در این دیدار، تأکید شد که امروزه هماهنگی و یکپارچگی در نگرشهای سیاسی، به ویژه در مواجهه با رژیم صهیونیستی، از دیدگاه داخلی و خارجی به وضوح قابل مشاهده است. همچنین بیان شد که حتی کسانی که قبلاً به دنبال مذاکره با رژیم صهیونیستی بودند، اکنون به این نتیجه رسیدهاند که راهحل مسئله فلسطینی تنها از طریق مقاومت ممکن است.
در همین راستا، «اسماعیل هنیه» نیز از حمایت مداوم جمهوری اسلامی ایران از آرمان آزادی قدس شریف و مبارزه مستمرش در قبال رژیم صهیونیستی قدردانی کرد. وی بیان کرد که جبهه مقاومت در غزه، مناطق باختری، سرزمینهای اشغالی از سال ۱۹۴۸ و حتی در میان فلسطینیان خارج از این سرزمین، به توسعه و تقویت خود ادامه میدهد.
همچنین، «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق نیز به تهران سفر کرده و در دیدار با مقامات ایرانی، تأکید کرد که وظیفه ملتهای منطقه و آزادیخواهان جهان اکنون تسریع در حمایت از ملت فلسطین و مقابله با سیاستهای ستمگرانه رژیم صهیونیستی است.
در ادامه، «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا به تهران سفر کرد و در دیدار با مقامات ایرانی، روابط دوجانبه را تقویت و گسترش داد. وی به حمایت کوبا از حقوق مشروع جمهوری اسلامی ایران و ابراز قدردانی از حمایت ایران از کوبا در مقابل تحریمهای ظالمانه آمریکا اشاره کرد.
این دیدارها و مذاکرات منجر به امضای اسناد همکاری میان دو کشور در زمینههای مختلفی از جمله علم و فناوری، بهداشت، کشاورزی، انرژی، معادن و ارتباطات شد. در نهایت، هماهنگی برای تقویت روابط دوجانبه و حمایت از حقوق ملتهای مستضعف به عنوان محور اصلی این دیدارها بود.